måndag 11 augusti 2014

Do zobaczenia, Warszawa!

Strax före midsommar var det dags att styra kosan (eller bilen, i vårt fall) mot Sverige. Dessförinnan var det dock intensiva veckor. Våren i Polen har präglats av olika firanden, och i juni kulminerade dessa i 25-årsfirandet av demokratins genombrott. Flera statsöverhuvuden och ledande politiker från olika hörn i världen deltog i firandet den 4 juni, och mest uppmärksamhet av alla tilldrog sig president Barack Obama. För polackerna är 25-årsfirandet av naturliga skäl en stor sak, med ledorden frihet och solidaritet. Kort beskrivet så var det efter fackföreningsrörelsen och senare partiet Solidaritets långa och envetna kamp mot kommunismen som delvis fria val till sist tilläts 1989 - val som Solidaritet vann med överlägsen majoritet (99 av de 100 platserna). Dessa 25 år av frihet, och därtill 10 år som EU-medlem i år, förtjänar av uppenbara skäl uppmärksamhet och firande. Obama talade för de inresta gästerna och polska politiska ledningen och nyckelpersoner på Plac Zamkowy, utanför slottet (där Sigismund Vasa, på polska Zygmunt III Waza, står på sin kolonn). På Plac Zamkowy samlades stora mängder människor för att lyssna till Obama, givetvis var vi där för att få en glimt av honom! Inspirerande och kraftfullt, en stund att minnas. Vidare läsning av Obamas anförande kan göras här.

Sveriges nationaldag den 6 juni firades med musik, mat och mingel genom öppet hus på residenset. Härlig livemusik som tolkade den svenska skärgården framfördes, svensk mat av ambassadens duktiga kock serverades, och Spotify visade sina tjänster. Firandet avrundades av DJ Wilka: 75 år! Samma helg besökte Marika och Andreas oss, så det blev en del Warszawa-sightseeing och god mat!

Jämlikhetsparaden i Warszawa (Equality Parade) har genomförts utan större incidenter sedan några år tillbaka, och den 14 juni var det dags för året upplaga som ambassaden deltog i. Härlig atmosfär och rekordmånga deltagare, tyvärr var vädret lite opålitligt men stämningen var hög!

Johan, Caj och Pelle tittade förbi Warszawa i mitten av juni, och hann med en monsterköttbit på Muu Muu, uteservering på Sphinx och barhoppande på Pavilions. Dessutom hölls Warsaw Orange Festival på Nationalstadion, jag och Bianca var där och lyssnade på bl.a. Pixies, Lily Allen och Snoop Dog. Kul!

Efter detta stod sommaren för dörren, och via färjan Gdynia-Karlskrona tog vi oss till Sverige och några härliga semesterveckor. Det har varit ett lärorikt, spännande, roligt och intensivt första år i din bekantskap. Vi kommer nog tänka på dig då och då, Warszawa, och ser fram emot att ses igen i augusti!


25 år av Wolnosci - frihet. Framför presidentpalatset.

Solidarnosc - solidariet.

Firande längs Krakowskie Przedmieście

Fullt av folk inför Obamas tal

Mr President Barack Obama

Jag, Nathalie, Vanda och Karolina var där!

Trapphus utomhus i Warszawa - den vanliga springturen
 

Konst längs Łazienki






Nationaldagsfirande på residenset

Philip och Andreas

Marika och jag

 
 
På Der Elefant med Andreas och Marika, Niklas och Ida

 
Andreas och Marika i Warszawas varma juni-sol

På MuuMuu med Pelle, Johan och Caj

Orange Warsaw Festival på Stadion Narodowy


Snoop på Warsaw Orange Festival

Jag och Vanda på Jämställdhetsparaden



Vackra flaggor på Warszawas gator under Jämställdhetsparaden
 
Vi tog färjan till Karlskrona....

 
Ja, vår resa började så

 
 
Do zobaczenia - på återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar