söndag 6 april 2014

Wizyta w Zakopanem

Tiden går fort när man har roligt och nu är det redan april! Du bjuder på solsken, blå himmel och temperaturer omkring 15 grader och ibland till och med mer därtill. Tack för det Warszawa!

Zakopane, en liten stad i Tatra-bergen i södra Polen på gränsen till Slovakien, bjöd däremot på sämsta tänkbara väder. Ever. Vi var där en helg i mitten av mars och tänkte möta vårsolen i skidbacken (som vanligtvis är det man gör i Zakopane i mars), men just i år så sa snön farväl tidigt. Nåväl, vädret var strålande innan vi åkte till Zakopane, så förutseende som vi är packade vi inte bara med skidställ (för visst måste backarna ännu ha snö) utan även vandringskläder. Vi gjorde en roadtrip på fyra dagar och kom fram till ett Zakopane badandes i eftermiddagssol och nästan 20 grader varmt. Underbart! Dagen efter: hällregn/blötsnö och nollgradigt. Och så fortsatte det hela helgen. Tydligen bestämde sig ett regnoväder dra in och parkera sig just över Zakopane, just denna helg. Det blåste också, ordentligt. Så ordentligt att linbanan som man kan åka upp till en av bergstopparna var inställd. Men även om linbanan hade varit igång så hade man inte kunnat se särskilt mycket då bergen var inbäddade i tjocka regnmoln. Vi trotsade ändå vädret och promenerade någon mil i regnet innan vi gav upp. Så särskilt mycket friluftsliv och vyer över trakten blev det tyvärr inte. Räddningen var hotellets spa-avdelning som var toppen. En helg med bergsluft och friluftsliv blev i slutändan en spa-helg - också helt ok! Kul också att bila genom Polen (knappt 100 mil t/r) och se landet förändras, från stad till landsbygd, från slättland till berg.

Vi har också varit en sväng i Sverige och på fina lilla Lo's dop i Stockholm. Roligt att vara hemma och träffa familj och vänner (hemma - borta - hemma?). Sista söndagen i mars var det Warszawa halvmaraton som lockade många tusen deltagare. Vi tog med picknick-korgen och tittade på alla duktiga deltagare. Vi hejade också på svenske ambassadören och försvarsattachén som var med och sprang. Heja heja!

Du lockar även en hel del roliga artister till dig, Warszawa. Nu i helgen var José Gonzales här och jag och en kompis försökte få tag i biljetter, men tyärr helt slutsåld. Däremot var vi för någon helg sedan på koncert, ett polskt jazz/bluesband som heter Daddy's Cash spelade på en teater här i stan. Jättehärlig musik och fantastisk sångerska (amerikanska Pam Hawkins).

Våffeldagen har också passerat, inte alls obemärkt utan med hemgjorda våfflor flera dagar i rad. Ska man fira något så får man fira det ordentligt...Bästa sushi moment hittills var på ett ställe i närheten, kommer definitivt besökas igen. Här hos dig Warszawa finns faktiskt över 300 sushi-ställen, något jag inte hade gissat innan vi flyttade hit. Men nu är det framförallt burgarställen som gäller, det finns bokstavligt talat en hamburgeria i varje gathörn.

Våren har om sagt kommit med besked. Vi är bortskämda med mycket sol och uteserveringar redan, som vi passat på att inviga. Dessutom hittat bästa drinkstället, alldeles runt hörnet från vår lägenhet. Till exempel Gin Basil Smash, bland de godaste drinkarna som gjorts tror jag. Tack för den Warszawa!



Restaurang Bordo i Warszawa

Fiket Croque Madame på Nowy Swiat i Warszawa

Roadtrip! Kaffepaus längs vägen.

'
On the road again

Det syns inte så bra men det är faktiskt en häst och vagn framför oss på vägen...

Framme! Grand Hotel Stamary i Zakopane, fin utsikt från rummet.

Tatra-bergen

Bergskyrka

Nästan St Patrick's Day! Det firar vi med en Guinness i Zakopane!

En typisk Goral-restaurang (bergsrestaurang) i Zakopane. 

Typisk bergsmat: öring!

Härlig turistbyrå i Zakopane.

Den speciella bergsstilen.

Skickligt snickeri.

Bergyskyrka nr 2: kolla klocktornet!

Även playan finns representerad i Zakopane!

Sugen på backhoppning, någon?

Efter några timmar utomhus var det skönt att komma in, om än på en sunkig sportbar.

Bergskyrka nr 3.

Huvudgatan i Zakopane, krönt med blötsnö.

Dito.

Många mysiga restauranger i Zakopane.

Öring-fors.

Tur att man kan värma sig med grzane wino för en billig peng!

I Zakopane.


Glass funkar även i regn och rusk!

Mojito i Zakopane.

En romantisk middag på tu man hand i Zakopane.

Tatra-bergsöl!

Den romantiska middagen på tu man hand fortsätter med att den romantiska pojkvännen äter en 500 gramshambubrgare (obs! enbart köttet vägde 500 gram)!

Grzane piwo (varm öl med kryddor) var ärligt talat ingen höjdare...

Vår räddning: spa!

Gött!




Lunch i Zakopane

Motsvarande Lovelock Bridge i Paris, eller Västerbron i Stockholm: här i Zakopane.

Sista kvällen i Zakopane: dessert.


Hemma i Warszawa igen: klassiker på Aioli. 

En the-bar med the- och kaffedrinkar: här Banana Daiquiri med grönt the, och Whiskey Hot Chocolate. Gott!

Warszawa halvmaraton: både ambassadören och försvarsattachén sprang och vi hejade givetvis längs vägen! Omkring 13 000 anmälda löpare.
Vårtecken!

Park i Warszawa.

Ja! Helg+sol+uteserving !

Härligt med vårsol.

Zakopane. På pappret.

Grycan-desserter, farligt goda. Och framförallt farligt stora (=enorma).
På Teatr Polski

Daddy's Cash

På Daddy's Cash, Teatr Polski

Halvmaran, vid Charles de Gaulle-rondellen.
 

Sushi! Mitt bästa.

 

Våffeldagen!

Första vårblommorna i början av mars.

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar