söndag 9 augusti 2015

Wiosna we Wrocławiu

Ok, Warszawa, då var det dags för utflykt igen. I mitten av april åkte vi till Wrocław, en stad i sydvästra Polen som vi länge velat besöka. Wrocław är väldigt vackert, med floden Oder (Odra på polska) som slingrar sig genom staden. Många beskriver Wrocław som en produkt av österrikiska, preussiska, polska och ukrainska inslag, vilket skapar en spännande stad i hjärtat av Europa. Wrocław är också känt för sina många broar - enligt guideböckerna staden med flest broar i Centraleuropa . Det är också en studentstad vilket märks, med levande uteliv och kul puls. Hit åkte vi och mötte våren, över 20 grader redan i april!

Som många andra städer i Polen, inte minst du Warszawa, skakades Wrocław ordentligt av andra världskriget och var enbart en spillra efter krigets slut. Men också Wrocław reste sig ur askan och är idag en välbesökt och växande turiststad som vi verkligen kan rekommendera. Huvudsakliga attraktioner i Wrocław inkluderar gamla stan med sitt fina torg, öarna Piaskowa (sandön) och Ostrów Tumski (katedral-ön), universitetsbyggnaden i barockstil, och Panorama Racławicka - en rundmålning skapad av en grupp konstnärer med Jan Styka och Wojciech Kossak i spetsen. Målningen finns i en specialbyggd rund byggnad och är en 120 meter lång och 15 meter hög cirkel som föreställer fältslaget vid Racławice där polska trupper under Tadeusz Kościuszkos befäl segrade över ryska styrkor. Målningen fanns ursprungligen i Lvov (nuvarande Ukraina). Det dröjde nästan fyra decennier innan målningen var tillåten att ställas ut, eftersom kommunistpartiet var rädda för att polackernas nationella strävanden skulle underblåsas av målningens patriotiska motiv. Katedralbron (Most Tumski), som går mellan Piaskowa och Ostrów Tumski, är en annan sevärdhet. Bron har förvandlats till en kärleksbro med tusentals hänglås. Givetvis kunde vi inte låta bli att föreviga vår kärlek här!

Vi var därtill hemma i Sverige en kortis över påskhelgen. Blåsipporna hade börjat blomma och även om våren har kommit mycket längre i Polen så är det inte mycket som slår den svenska våren. Fint! 


 
Gamla stan, Wrocław

Gamla stan, Wrocław

Gamla stan, Wrocław

Gamla stan, Wrocław





En av alla gnomes som Wrocław är känt för


På väg till Piatkowska



Ostrów Tumski

Ostrów Tumski i bakgrunden

Most Tumski, kärleksbron i Wrocław

Kärleksbron i Wrocław

Mycket kärlek!

Kärleksbron i Wrocław

Vi gört!


E+P

Och så slängde vi nyckeln i floden Oder

Förevigad kärlek



Ostrów Tumski

Ostrów Tumski

Ostrów Tumski

Det mest växtbeklädda hus vi sett



Vy över Ostrów Tumski


 

Panorama racławicka

Panorama racławicka

Panorama racławicka

Härligt att sitta ute i april

Vår köksfläkt som har blivit tillhåll för våra resesouvenirer: magneter.

Blåsippor i Småland

Våren på ingång

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar