söndag 2 augusti 2015

Weekend w Pradze

Dzień dobry! I november hälsade jag på Bianca i Prag, väldigt roligt att se hur hon har det i Tjeckien och bra tillfälle att utforska Prag närmare. Det blev mycket promenerande, guidade stadsturer, Mucha-konst, tjeckisk öl och stabil mat. Vi upplevde en veritabel Kafka-situation där vi under två dagar sökte efter Kafka-museet utan framgång, för att sedan slumpmässigt ta ett glas vin på en uteservering och då plötsligt ha det mitt framför näsan... hur som helst en jättehärlig helg som gav mersmak att komma tillbaka till Prag och hinna med även andra delar av Tjeckien.

Hemma i Warszawa igen passade vi på att besöka operan, som ligger vackert belägen vid Plac Teatralny. Själva byggnaden i sig är verkligen sevärd, en enorm vit byggnad som även inhyser nationalteatern. Operan grundades 1961 och repertoaren idag spänner över ett brett fält. Vi såg Verdis Nabucco, som definitivt var se/hörvärd. Inte minst var scenografin spännande. Och något vi inte har upplevd på Stockholmsoperan är levande hästar på scenen - här var det vid ett tillfälle flera stycken hästar samtidigt på scen. Spektakulärt - tack för det Warszawa!

I det ruskiga novembervädret beslöt vi oss för att bege oss till Sopot för en spa-weekend. Vi kan verkligen rekommendera Sopot i vintertid, jättefina span, trevliga restauranger och en gullig stad. Under sommaren fylls Sopot av sommarbesökare, och även om stranden här är magisk så föredrar vi att besöka Sopot under vinterhalvåret. Betydligt lugnare och lika vackert. Dessutom finns här ett (som sägs vara det ursprungliga) Cocktail Bar Maxx, baren där man får väldigt tjusiga drinkar. Bara det motiverar ett besök i Sopot! 


Prag by night
 
Det berömda soluret i gamla stan, Prag
 
Vi märkte av Kafkas influenser
 
En av Prags många broar
 
I de gamla judiska kvarteren, Prag
 
Vacker utsikt över staden
 
Dito
 
Katedralen vid slottet
 
Utsikten från svenska ambassaden i Prag
 
Raoul Wallenberg har nyligen fått en gata uppkallad efter sig i Prag
 
I slottskatedralen, Prag

 

Smal gata i Prag
 

Vacker vy över staden, och vinodling i kullarna
 
November i Sopot

Sopot

Sopot

Cocktail Bar Maxx i Sopot - serverar de snyggaste drinkarna!

På operan i Warszawa, Nabucco

Warszawas opera 

Middag i Warszawa 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 
 

 

 
 
 
 


 


 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar