söndag 9 augusti 2015

Niezapomniany wyjazd na Kubę


Kuba. Oj, vilket spännande land. På vissa sätt finns givetvis likheter med dig, Warszawa. På andra sätt är det en helt annan värld. Vi besökte Kuba drygt två veckor i februari, precis samtidigt om islossningen i de amerikansk-kubanska relationerna blev synlig. Vi inledde vår resa i Havanna, en stad som är fullständigt förtrollande - och oerhört nedgången. Fantastiska hus och byggnader som är totalt nedgångna, med träd växande i vardagsrummet och lossnande kakel på väggarna. Otroligt varma och öppna människor, och en helt uppgivet och oinspirerat bemötande på andra håll. Vi såg en tydlig skiljelinje utkristalliseras mellan de (mycket få) verksamheter som drivs i privat regi, framförallt casas de particulares (typ B&B) och paladarer (privata restauranger). Här var bemötande, mat och upplevelse i toppklass. Vi bodde på ett fantastiskt Casa Particulare som hette Casa Verde, i Centro Habana. Det drevs av den jättegulliga Amalia med familj, som gav många bra tips och råd och serverade jättefin frukost (färsk frukt, juice, omelett och bröd).

Efter Havanna styrde vi kosan (i en community-taxi) mot Trinidad, sydväst om huvudstaden. Det skulle ta tre timmar men visade sig ta uppemot åtta timmar. Då inkluderades bilproblem och liftning sista biten, då den taxi vi åkte i plötsligt började låta som tusan och avgassystemet visade sig ha gått sönder. Ett antal telefonsamtal på spanska senare (utförda av vår väldigt pragmatiske taxi-chaufför) kom en liten bil med en kubansk familj som körde oss de sista 8-10 milen till Trinidad. Så snällt. Och säkert helt olagligt för den stackars kubanska familjen...Vi bodde hos en dam, Margueri, i de gamla stadsdelarna. Margueri stod och väntade på oss när vi sent omsider kom fram, och undrade vart vi hade tagit vägen. Hos Margueri skämdes vi bort i en väldigt vacker trädgård på innergården. Även utanför Margueris trädgård visade sig Trinidad vara en mycket vacker stad från 1500-talet som är upptagen på FN:s världsarvslista, och är en av de bäst bevarade städerna från tiden då sockerhandeln dominerade Karibien.

Två nätter senare var det dags att lösa transportfrågan till nästa destination: ön Cayo Coco på norra sidan av ön. Vi hade bokat bussbiljetter i förväg men bussarna var fulla så efter lite dealande med de lokala taxichaufförerna hade vi skjuts i en Bel Air -57:a. Grymt! Fullständigt osäkert men det kändes som rätt sätt att färdas genom Kuba. Cayo Coco var vackert, vita stränder och turkost hav. Här ska också Hemingway ha vistats en hel del, och på närliggande ön Cayo Guillermo ligger stranden Pilar Beach som många anser vara en av världens vackraste stränder. Och visst var det vackert. Vit strand och turkost, kristallklart vatten.

Efter ett par dagar åkte vi vidare mot Santa Clara, Kubas tredje största stad i mitten av landet. Denna gång åkte vi buss, vilket fungerade helt ok. Santa Clara var fyllt med musik och nattliv, och är en av de större studentstäderna i Kuba vilket skapade en levande och fartfylld miljö. Vi bodde hos jättetrevlig familj i de äldre stadsdelarna, och hade en liten uteplats utanför vårt rum på andra våningen. På uteplatsen fick vi traditionell kubansk frukost på morgonen, massa färsk frukt och omelett. Härligt! Ett av de mest välbesökta turistmålen i Santa Clara är Che Guevaras mausoleum. Här vilar kvarlevorna efter Che Guevara och andra gerillakrigare som föll i den bolivianska revolutionen År 1997 hittades dessa kvarlevor i en hemlig massgrav i Bolivia och återfördes till Kuba där de åter begravdes i Santa Clara. Fidel Castro tände den eviga lågan vid mausoleet den 17 oktober 1997.

Varadero stod näst på tur, men här blev vi besvikna. På Varadero finns i princip bara stora hotellkomplex och det verkliga Kuba kändes väldigt avlägset. Vanliga kubaner är inte tillåtna att åka ut på den halvö där Varadero ligger. Nej, Varadero är inget vi rekommenderar om man vill uppleva Kuba.

Sedan var det dags att sluta cirkeln i Havanna. Återigen blev vi tagna av denna svårbestämda stad och vandrade runt i gränderna i La Habana Vieja (gamla Havanna), promenerade längs strandpromenaden Malecón och besökte stadsdelarna Vedado och Miramar (som var de huvudsakliga nöjeskvarteren under det maffiainfluerade 50-talet). Ett stopp var Hotel Habana Libre (tidigare Havana Hilton), vilket var platsen varifrån Fidel Castro styrde landet under de första månaderna efter revolutionen 1959. Det blev en och annan mojito och Bucanero (en kubansk öl) på platser som Hotel Nacional, Hemingway's favorithotell Ambus Mundos, längs Malecón, Habana Vieja och härlig mat på olika paladarer.

Sammanfattningsvis var det med väldigt många intryck vi lämnade Kuba. Det var en learning-by-doing-upplevelse i hur den kommunistiska modellen inte fungerar, och hur människor trots svåra förutsättningar och utan resurser kan vara oerhört gästvänliga, innovativa och varma. Dessa olika intryck skapar en energi som är väldigt unik, och som gjorde vår Kuba-resa till en verkligen givande och lärorik semester. Ett land som inte är lätt att fånga i en beskrivning, eller ett par få ord. Lite som du, Warszawa.

Ok. Nu blir det många bilbilder, färgglada hus och revolutionära motiv. Och mojitos! From Cuba with love.

Jo, hör och häpna - en svensk restaurang i Havanna!

Gatukonst i Havanna

Malecón, med Vedado och Miramar i bakgrunden

Malecón


Castillo De Los Tres Reyes Del Morro, Havanna

Vy över Malecón och Castillo De Los Tres Reyes Del Morro, Havanna

Hej!
 
Hus i Havanna

Plaza de San Francisco, Havanna. Konstprojekt där världens länder representeras av björnar.

Plaza de San Francisco, Havanna

Polen-björnen

Sverige-björnen (till vänster)

San Francisco Plaza, Havanna

Vieja Habana

Convento de San Francisco de Asís, Havanna

Havanna

På café vid Plaza Vieja, Havanna

Skolbarnen har förmiddagsgymnastik på Plaza Vieja, Havanna

Plaza Vieja, Havanna

Plaza Vieja, Havanna

Plaza Vieja, Havanna

Vy över Havanna

Vy över Havanna

Vy över Havanna


Hotell Ambos Mundos, där enligt uppgift Hemingway hängde en hel del


Favoritpaladaren i Havanna

Bilar i Havanna


Museo de la Revolución
 
Museo de la Revolución


Museo de la Revolución

Utanför Hotel Nacional

På Hotel Nacional

Mojitos på Hotel Nacional

Vackra hus i Havanna

Hotel Telegrafo, Havanna

Taxi i Havanna

Havanna

Havanna

En rad med Lador




Fina bilar i Havanna


Färggrant i Havanna 

Havanna - fantastiska hus, slitna gator

Jätefin paladar i Havanna

Fin-öl

Vackra väggar på paladaren

På paladar i Havanna

Jättegod mat: fisk med apelsinsås

Konst på toaletten, på paladar i Havanna

Havanna

Jo, det blev ett typiskt cigarr-foto på Malecón

Malecón

Casa particlar i Trinidad

Playa Pilar

Playa Pilar

Playa Pilar

Playa Pilar

Playa Pilar

Playa Pilar

Vid Playa Pilar

Playa Pilar

Playa Pilar

Playa Pilar

Playa Pilar

Playa Pilar

Playa Pilar

Väntan på bussen till Santa Clara

Casa particular i Santa Clara

Casa particular i Santa Clara

Santa Clara

Santa Clara

Pizzeria El Pullman, Santa Clara

Santa Clara

Gatukonst i Santa Clara

Santa Clara

Santa Clara

Santa Clara

Ett av alla vackra golv, Santa Clara

Mm! Ris med svarta bönor!

Ytterligare ett fint golv

Santa Clara

Frukost i Santa Clara

Frukost i Santa Clara


Santa Clara
 
Santa Clara

Che-monumentet i Santa Clara

Che-monumentet i Santa Clara

Che-monumentet i Santa Clara

Che-monumentet i Santa Clara
 
Che-monumentet i Santa Clara

Mausoleet i Santa Clara

Den eviga lågan vid Che-monumentet i Santa Clara


Santa Clara

Santa Clara

Kyrka i Santa Clara

Vacker vägg i Santa Clara

Varadero

Dramatik när himmel möter hav i Varadero

Varadero

Varadero

Havanna


På hotellbaren, Ambus Mundos

Mojito på Ambus Mundos

Utsikten från en paladar i Havanna


Bästa maten!

Plaza Vieja på kvällen

Havanna by night

Havanna

Ett trapphus i Havanna

La Habana Libre

Havanna


Havanna

Miramar

I Miramar






Havanna

På ett bryggeri på Plaza Vieja



En av många Che-målningar, Havanna





Havanna

Fina amerikanare på rad
 

Ännu en mojito

Handdukskonst och gulliga hälsningar

Världens finaste lapp från hotellets städerska!

Lobbyn på Hotel Habana Libre


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar