söndag 16 februari 2014

Wszystkiego najwspanialszego!

Födelsedagsfirande i Sopot
Så har ännu ett par veckor passerat i snabb takt. Efter två veckor med över tio minusgrader dag som natt tinade vädret till sist upp häromveckan och bjuder nu på över tio plusgrader och sol. Vi har spenderat någon helg med sedvanlig handling och köksstolsspaning (inte helt lätt att hitta helt rätt, det får ta sin tid), och nästan obligatoriska restaurangbesök. Vilken matstad du är Warszawa! Vi kommer aldrig lyckas äta oss igenom hela det utbud som du bjuder på...För ett tag sedan blev det ett besök på Cantina på Nowy Swiat, som var helt ok. Roliga små fönster där man kunde kika ut på gatan. Nu i helgen var vi på Balkan-restaurangen Banja Luka. Roligt ställe med bra mat och härlig live-musik. Därtill besök på Zachęta , det moderna konstmuseet som ligger något kvarter bort. Där visades två riktigt bra utställningar, en av en polsk fotograf (Kuba Dabrowski), och en utställning med unga brasilianska konstnärer.

Vi har också haft en spa-helg i Sopot, denna pärla vid Östersjön. Philip fyllde år och firades med överraskning i form av Miranda och Peter som mötte upp i Sopot. Över 10 minusgrader men vad gjorde det, en promenad längs stranden, Europas längsta trä-pir och en sväng i den mysiga stadskärnan blev det. Sedan dags för massage, ansiktsbehandling, ångbastu och bubbelpool. Härligt! Kvällen toppades med fantastiska drinkar på Coctail (jo, det stavas så) Bar Max och italiensk, jättegod och alldeles för stor middag på Toscana. Sopot kan vi verkligen rekommendera, det är egentligen mest känt som sommarstad med lång fin sandstrand, ovan nämnda pir, och många barer och restauranger. Eftersom det finns många spa-anläggningar här är det också ett utmärkt ställe för höst och vinter, när man behöver tina upp och bara glida omkring i tofflor och badrock. Sopot = bardzo dobrze!

Jag har varit på konferens i Kraków , och hann egentligen inte turista så mycket men det blev lite promenerande i Stare Miasto (gamla stan) och Kazimierz (de judiska kvareren). Krakow verkar vara en väldigt trevlig stad och gav verkligen mersmak. Vi har också varit vid Wilanów-palatset i Warszawa, ett barockpalats från 1600-talet.  Det byggdes av Johan III Sobieski, kung över Polen i slutet av 1600-talet. Väldigt vackert palats och säkert ännu finare i vår när trädgårdarna kommer till sin fulla rätt.

Nu har vi verkligen fått vårkänsla, fåglarna sjunger, solen skiner och temperaturen når upp över 10 grader på dagarna. Vi säger ja till tidig och lång vår Warszawa!

Utsikt från hotellrummet i Sopot

På väg till Sopot! Och Philip anar inte att Miranda och Peter väntar på oss där!

Sopot

Otroligt roligt! Peter Jihde och Jim Carrey i oslagbara frisyrer. Visst är de lika?!

Coctail Bar Max 
 

Stranden i Sopot

You shall not pass! Philip "Gandalf" Kroge

Sopot

Piren i Sopot

Sranden i Sopot

Svanansamling

Coctail Bar Max i Sopot

Fint sällskap och fina drinkar

Sopot

I agree with everything you say darling...

Hahaha, knappast!

Sopot, på italienska mycket trevliga restaurangen Toscana

Karta över Sopot

Stranden i Sopot

Stranden och piren i Sopot

På piren i Sopot

På piren i Sopot

Sopot

Sopot

Sopot

Knasigt hus i Sopot

Dito

Fantastiska drinkar på Coctail Bar Max


Födelsedagsdrink
 
Ett riktigt konstverk
Den ena drinken bättre än den andra
 
 
 
Fruktsallad eller drink?
 
Frukostbuffén i Sopot: inte bara champagne utan även vodka. Bara i Polen?!


Hittat nytt mysigt ställe alldeles över gatan från vår lägenhet




Burger Kitchen, som har jättegod milkshake med nutella och banan som inte syns i bild


Restaurang Chicago
Gamla stan i Krakow

Gamla stan i Krakow

Stora torget, Krakow  
 

Happy Valentine's Day! Önskar Kulturpalatset i Warszawa
 
Blev väldigt överraskad när tulpaner, rosor och choklad från Wedel väntade hemma på alla hjärtans dag!
 

Wisla

Łazienkiparken i Warszawa

Palatset på vatten i Łazienkiparken

Wilanow-palatset

Wilanow-palatset

Wilanow-palatset
På Socjal i Warszawa

Chokladsufflé på Wedel

På Banja Luka

Banja Luka

Banja Luka